Search
Close this search box.

Winkelvrijwilliger Haarlem is zelf ook gek op tweedehands: ‘Ik vind altijd wel iets’

Froukje van Braak is vrijwilliger bij Woord en Daad-kringloopwinkel Schalkwijk in Haarlem, waar ze samen met een andere vrijwilliger de styling verzorgt. Daarnaast heeft ze drie Instagram-pagina’s, waaronder de pagina van de winkel, waarop ze haar volgers inspireert tot hergebruik. En: ze vindt de spullen vaak in de kringloopwinkel!

De plaatjes op haar Instagram-pagina maakt Froukje in haar eigen huis. ‘Veel van de spullen in mijn huis zijn tweedehands, ik heb ze gekregen of gevonden. Het is me met de paplepel ingegoten, mijn moeder kocht ook veel tweedehands. Destijds was dat natuurlijk vaak uit geldgebrek. Bij mij is het vooral een hobby. Tweedehands vind ik leuk. Op één van mijn Instagram-pagina’s verkoop ik ook oorbellen en kettingen van tweedehands kralen.’

Wie Froukjes Instagram-pagina’s bekijkt, wordt getrakteerd op veel kleur. ‘Daar ben ik gek op, het maakt me blij. Vandaar ook de naam van mijn pagina, “blydskip by Froukje” – mijn moeder was Fries.’

Froukje is betrokken bij de Woord en Daad-kringloopwinkel in Haarlem. ‘Met veel plezier,’ geeft ze aan. Hoe kwam ze er terecht? ‘Vijf jaar geleden heb ik borstkanker gehad. Toen de behandelingen klaar waren, merkte ik dat dat best veel invloed op me had gehad. Ook overleed mijn moeder in die periode. Een vriendin uit de kerk zei tegen me: “Misschien kun je vrijwilligerswerk gaan doen, om echt iets te doen voor jezelf wat je leuk vindt.” Van origine ben ik coupeuse, maar toen de kinderen kwamen ben ik thuis gebleven om voor hen te zorgen. Ik vind stylen heel leuk, bij mijn zus of een vriendin thuis ging ik ook geregeld met de meubels aan het schuiven. Zo ben ik bij kringloopwinkel Schalkwijk terechtgekomen, waar ik nu de styling van de winkel verzorg.’

Froukje werkt daarbij samen met één collega. ‘We hebben veel lol, we kunnen het goed met elkaar vinden. Het is altijd een verrassing als je op maandag in de winkel komt. Wat is er weg en wat is er binnen gekomen? Soms is het best een uitdaging om er een leuk plaatje van te maken, want je moet het doen met de spullen die je hebt. Maar een goede styling draagt eraan bij dat mensen dingen willen kopen.’

Over het algemeen verrast het haar hoeveel leuke en goede spullen de kringloopwinkel weten te bereiken. ‘Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Ik vind altijd wel wat, heb er een neus voor. Soms raak ik voor mijn Instagram-foto’s geïnspireerd door leuke vondsten in de winkel, die ik dan zelf koop. Daar krijg ik echt energie van, dan ga ik thuis ook direct weer aan de slag.’

Eén keer kocht Froukje een vintage klok in een kringloopwinkel, die ze een plek gaf in haar huis. ‘Ik zette de foto op Instagram en kreeg meteen een reactie van iemand uit de kerk: “Heb jíj die klok? Die is van mijn moeder geweest.” Zo leuk om het verhaal achter de klok te horen!’

Ook vrijwilliger worden? Bekijk hier de actuele vacatures!