Search
Close this search box.

Black Friday: 5 tips voor een duurzamer alternatief

Het is inmiddels een bekend fenomeen: Black Friday. Jaarlijks rond de 4e vrijdag van november – en soms al ver daarvoor – vliegen de mooiste kortingen en de beste deals je om de oren. Maar heb je al die afgeprijsde spullen echt nodig? Is die deal wel écht zo goed? Kan het ook anders? In dit artikel vind je 5 tips om het hoofd koel te houden en te kiezen voor een duurzamer alternatief.

 

1) Bereid je goed voor

November en december zijn maanden waarin je over het algemeen veel inkopen doet. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen en decoratie, maar ook cadeautjes voor Sinterklaas, Kerst en misschien wel een aantal verjaardagen. Dat zijn dingen die jaarlijks terugkeren en waar je je dus op kunt voorbereiden. Maak eens een lijstje met alles wat je nodig hebt. Cadeautjes kun je prima al in oktober of november aanschaffen. Als je er de tijd voor neemt, is de kans groter dat je het product tweedehands op de kop kunt tikken.

 

2) Koop bewust

Die korting is misschien wel heel mooi, maar heb je het product wel écht nodig? Bedenk dat er voor elk product grondstoffen nodig zijn. Bij een tweedehands aankoop hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden en krijgen mooie producten een tweede kans. Bij veel Woord en Daad kringloopwinkels liggen de kerstspullen al op je te wachten! Maar ook op Marktplaats en bijvoorbeeld Vinted kun je vaak goed slagen.

 

      

 

3) Koop lokaal

Het is o zo makkelijk om online te bestellen. En dat is ook meteen het gevaar: het is zo makkelijk, dat we amper nadenken over die paar klikken. De volgende dag ligt het pakketje al op de deurmat. Maar heb je dat product echt zo snel nodig, of kan het ook wel een dag langer wachten? Tip: denk ook eens aan die winkelier bij jou op het dorp. Kijk eerst eens daar of je het artikel kunt vinden of dat zij het misschien voor je kunnen bestellen.

 

4) Vermijd verleidingen

Had je je nog zo goed voorgenomen om er dit jaar niet in te trappen, maar doen alle nieuwsbrieven je geloven dat je die deals echt niet kunt missen? Schrijf je dan uit voor deze nieuwsbrieven, zodat je niet telkens opnieuw de verleiding hoeft te weerstaan. Eventueel kun je jezelf na deze periode weer aanmelden. En probeer zoveel mogelijk inkopen in één keer te doen, om impulsaankopen te vermijden.

 

5) Draai het om

Wil je Black Friday op een andere, duurzame manier invulling geven? Zoek dan eens je kasten uit en breng spullen die je niet meer nodig hebt naar een Woord en Daad kringloopwinkel. Zo maak je veel mensen blij: je hebt zelf meer overzicht en ruimte in huis, de kringloopvrijwilligers zijn blij met de nieuwe winkelvoorraad en een klant vindt tussen jouw spullen misschien wel het pareltje waar hij al weken naar zocht. Win-win-win dus! Bekijk hier de dichtstbijzijnde Woord en Daad kringloopwinkel en ontdek hier alle veelgestelde vragen over het inleveren van spullen.

 

PS: vrijwilliger Dik uit de Woord en Daad kringloopwinkel in Dordrecht vertelt graag meer over het ‘win-win-win’ van de kringloopwinkel. Bekijk zijn video!

 

Foto’s: Woord en Daad kringloopwinkel ‘De Kringloods’ in Barneveld.