D.V. za 11 september: Sport for Others op de Veluwe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

GORINCHEM. Sport for Others, het jaarlijkse sponsorevenement van Woord en Daad, vindt dit jaar plaats in Nederland. Op de Veluwe en in het stroomgebied van de Nederrijn zetten wandelaars, hardlopers en fietsers zich op 11 september 2021 in voor het Woord en Daad-project Water voor Shalla. In verband hiermee hebben de winkels in Barneveld, Putten en Wageningen op 11 september gewijzigde openingstijden.

Sport for Others vindt doorgaans plaats in Frankrijk waar deelnemers fietsend, wandelend of hardlopend de Mont Ventoux beklimmen. Vanwege de corona-maatregelen kan het evenement niet in Frankrijk plaatsvinden. Om fondsen te werven voor het waterproject in Shalla in Ethiopië koos de organisatie voor een sportief evenement in Nederland.

Projectleider Wendy van Amerongen: “We gaan natuurlijk het liefst naar Frankrijk, zo is Sport for Others een aantal jaren geleden begonnen. Maar deze Nederlandse editie is, gezien de huidige coronasituatie, een geweldige vervanger. Het is heel leuk om te zien dat we naast de trouwe sportievelingen die liever naar Frankrijk gaan, dit jaar ook deels een andere doelgroep aanspreken. Gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld, maar ook mensen die zich een dagje willen inzetten voor het goede doel, maar een weekend naar Frankrijk niet zien zitten.”

Duurzame watervoorziening
In samenwerking met enkele Woord en Daad kringloopwinkels in de omgeving van de Veluwe en Nederrijn (Barneveld, Putten en Wageningen) is er een mooi parcours uitgezet; geschikt voor alle soorten sporters. Fietsers kunnen kiezen uit verschillende afstanden, van 50 tot 150 kilometer. Wandelaars hebben keuze uit twee routes van 20 of 30 kilometer. Een aantal deelnemers kiezen ervoor een route in hun rolstoel, op de skates of op een tandem af te leggen. Met de minstens € 500 aan sponsorgeld die per deelnemer wordt opgehaald, dragen ze bij aan een duurzame watervoorziening in het droge en verzilte Shalla in Ethiopië.

Naasten in Ethiopië
Het aantal deelnemers is inmiddels de 290 gepasseerd. Ook de fondsen lopen hard op. Renate Bode, projectleider van het waterproject in Shalla, is daar blij mee: “Bijzonder dat zoveel mensen zich het lot van onze naasten in Ethiopië aantrekken. De deelnemers doen datgene wat in Shalla zo hard nodig is: samen actief zijn en vooruitkomen om een doel te bereiken. Shalla is een kurkdroge regio waar de inwoners geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Het Woord en Daad-project werkt aan waterleidingen met schoon drinkwater voor de hele regio. Dat doen we niet alleen, we betrekken daar de lokale gemeenschap bij. Zo kijken we samen met de inwoners van de dorpen hoe we ervoor kunnen zorgen dat het water uit de geboorde bron bij de mensen in Shalla komt.”

Ontdek meer over Sport for Others